Futóversenyek

Futóversenyek információi, bemutatói, beszámolók a versenyekről. Közös indulás, utazás szervezése.

Friss topikok

Címkék

Nike Budapest Félmaraton - 1. szakasz

2011.08.30. 10:15 - ulrik

2011. szeptember 4. vasárnap, Budapest

Nike Budapest Félmaraton

1. szakasz (0-5.2 km)

 

Az idei Budapest Félmaraton új rajthelyet kapott. A Városliget belső részén, az Olof Palme sétány és Zichy Mihály utca sarkánál, a Királydomb mellett. Az úttestet a közelmúltban felújították, új felső réteget kapott, így kiváló minőségű futópálya lett belőle :)

Ez a látvány fogadja majd az első sorokban állókat. Amint látható, az út kellően széles (10-15 méter). Az első 100-200 méteren még akadhatnak kisebb úthibák, jellemzően illesztéseknél, de utána teljesen hibátlan az út. (egyetlen komolyabb kátyút találtam, de ott már felfestés jelezte a javítási szándékot, lehetséges, hogy a versenyre kész is lesz).

 

 

 A városligeti útszakasz kb. 600 méter hosszú lesz, a Hősök terénél hagyjuk majd el a hűs, árnyékos parkot. Ez a klíma jól fog majd jönni a cél közeledtével, ugyanis pont ugyanitt fogunk majd visszafelé futni bő 20 km megtétele után.

Az út itt enyhén lejt kifelé, mindkét irányba. Az út szélénél 1-2 méteres sávban elképzelhető erősebb lejtés is, így aki itt fut, fokozottan figyeljen erre.

Az első kb. 2-300 méter enyhén emelkedő jobb kanyarral nyit, majd a Műjégpálya előtti részt hasonlóan kellemes lejtős szakasszal éri el. Itt egy bal kanyarral fordulunk rá a Hősök tere előtti díszköves részre. A mezőny bal oldalán futók figyeljenek majd, mert az Andrássy út torkolata előtt a díszkő és az aszfaltréteg találkozásánál 2-5 cm magas "perem" van. 

Alig hagytuk magunk mögött a Hősök terét, máris megvan az első teljesített km. Csak 20 van vissza! :)

Az Andrássy úton mentén sokan szoktak állni, így nagyon jó hangulatban lehet futni. :) Egy-egy nagyobb kereszteződésnél a türelmetlenebbek át szoktak futni (bringázni), ezért figyeljetek majd!

Az Oktogonnál (2 km-nél járunk) néha előfordul, hogy egy-egy mentőnek utat kell adni a Körúton. Nem tudom, hogy idén lesznek-e zenészek az Operánál, de nagyon hangulatos volt, ahogy szólt a zene, adták a ritmust :)

Az Andrássy végén, a Deák tér magasságában vár ránk az első frissítőpont (3 km). Ez azonban "csak" zuhanyszerű hűsítést biztosít majd. Evés-ivás majd csak további 2 km után lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Trió első futója számára nem lesz lehetőség "normál" frissítésre, csak ha visz magával.

Itt 2 sávra szűkül le az útvonal. De ekkor már közel 20 perc hosszú a mezőny. Kényelmesen el lehet férni így is :) Egy derékszögű jobbkanyar után megkerüljük Széchenyi teret (korábban Roosevelt tér).

 A 4. km elérésekor futunk rá a Lánchídra. Említeném a gyönyörű panorámát, de a hídszerkezet egyrészt sokat takar, másrészről úgyis mindenki a futással van elfoglalva. Ráadásul, mint a hidak többsége, a közepéig enyhén emelkedős. A budai oldalt ebből adódóan kellemes lejtmenettel érjük majd el. A Clark Ádám térnél befutunk a körforgalomba, és rögtön az első kihajtónál el is hagyjuk északi irányba. Akik ott voltak a Fuss Budaváron, azok számára kellemes nosztalgia a hely :)

A körforgalom után kb. 150 métert futunk a Fő utcában. Itt 1 sávban autók szoktak haladni a verseny alatt is, ami nem túl kellemes levegőt jelent. De 1 percet ki lehet bírni. Egy S kanyar jön, és ki is értünk a budai felső rakpartra. Nem tudom, hogy a hivatalos útvonal hol halad (gyanítom az aszfaltos úttesten), de a tömeg általában áttér a villamos sínekre, levágva ezzel néhány métert. A Trió első tagjai megkezdheti a sprintet, ugyanis alig 200 méterük maradt a versenyből. A váltópont a Halász utcai lehajtónál lesz. A mezőny egy éles jobb (hajtű) kanyarral délnek fordul az alsó rakparton. A váltók ezért maradjanak bal oldalon, a kanyar külső részén. (4.8 km)

A déli lehajtón át indulunk el Lágymányos felé. A lehajtó végénél van az 5. km vége, amivel el is érjük az első frissítőpontot, ahol víz vár ránk :)

Folyt. köv. 

A bejegyzés trackback címe:

https://futoversenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr963190011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szirénke 2011.09.01. 10:05:56

Így a leírás alapján olyan, mint egy könnyű nyári városnéző kirándulás :)

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2011.09.01. 10:12:24

Hidd el, pont olyan lesz :)

tboykacsa 2011.09.02. 10:35:10

@Szirénke: Csak "nonpluszultra" jelzőkkel tudnám illetni ezt a versenyt! A legjobb hangulatú verseny szerintem kishazánkban!!!


süti beállítások módosítása